Praktijk voor natuurgeneeskunde en bioresonantie

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”

Hippocrates 400 jaar voor Chr.


Waarom is voeding een belangrijk aspect van de therapie?

Er komt steeds meer aandacht voor de preventieve en genezende aspecten van voeding in het algemeen en de micronutriënten in het bijzonder. Voeding bestaat uit een complexe samenstelling van voedingsstoffen, grofweg onder te verdelen in macro- en micronutriënten. Tot de macronutriënten rekent met o.a. koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Daarnaast bevat voeding een zeer grote variëteit aan micronutriënten: vitaminen, mineralen, sporenelementen, indolen, natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen. Het is belangrijk de juiste nutriënten in de juiste hoeveelheden en in de juiste verhoudingen tot ons te nemen, om de biochemische processen in ons lichaam optimaal te doen verlopen, dan wel te herstellen.

Afhankelijk van de klacht(en) wordt er meer of minder aandacht besteed aan de voeding.
In de praktijk blijken veel allergieën (bijvoorbeeld hooikoorts, huisstof allergie, katten/honden allergie, nikkel allergie, parfumallergie) een voedselallergie of intolerantie als oorzaak te hebben. Door de voedselallergie te behandelen (naast een tijdelijk weglaten van het desbetreffende voedingsmiddel) kunnen andere allergieën zoals hooikoorts ook genezen of vermindering van klachten geven. Soms is het  nodig om  deze allergieën nog apart te behandelen in, bijvoorbeeld, het hooikoortsseizoen.
Ook bij maag- en darmklachten zal voeding een belangrijk aspect van de behandeling zijn. Een uitleg over de werking van de darmen is hierbij ook van belang om begrip te krijgen waarom bepaalde voedingsmiddelen minder geschikt zijn bij maag- en darmklachten.

Oervoeding

De oervoeding ofwel paleovoeding, is de voedingswijze die gebaseerd is op de eetgewoontes van de oermens. Deze voedingswijze is erg geschikt voor mensen met allergieën en intoleranties. In deze voeding komen de (meest voorkomende) veroorzakers van allergieën en intoleranties niet voor, dat wil zeggen: geen tarwe, gluten, zuivel (melkeiwit en lactose), pinda’s, soja, nachtschadefamilie planten (o.a. aardappel, tomaat, paprika, aubergine) en chemische toevoegingen. Maar ook als er geen allergie of intolerantie is, voelen veel mensen zich beter bij dit voedingspatroon.

Oervoeding is het eten van puur voedsel met o.a. veel groenten en fruit, noten, zaden, eieren, schaal- en schelpdieren, vis en vlees van dieren die hebben bewogen (biologisch vlees en wild).